Οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα
  • 0 comments

Λειτουργία  των σχολικών μονάδων Π/θμιας, μετά τις διακοπές του Πάσχα. (ΦΕΚ 2132/30_4_22)

Α. Παύει να υφίσταται η υποχρέωση διενέργειας υποχρεωτικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 για τους μαθητές/τριες και τους εμβολιασμένους/νοσήσαντες εκπαιδευτικούς, κατά την προσέλευσή τους στις οικείες σχολικές μονάδες.

Β. Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, υποβάλλονται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test), με δική τους δαπάνη. Ο υποχρεωτικός εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται μία (1) φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη.

Γ. Οι μαθητές/τριες και οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες εκπαιδευτικοί  δεν υποχρεούνται να επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr για τη δήλωση τακτικών εβδομαδιαίων ελέγχων – παρά μόνο στην περίπτωση που είναι στενές επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα εντός ή εκτός σχολικού πλαισίου και πρέπει να δηλώσουν τα αποτελέσματα των προληπτικών διαγνωστικών και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους οποίους πρέπει να υποβληθούν.

Ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος εντός σχολικού πλαισίου θεωρούνται:

Οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί , υποβάλλονται σε δύο αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test) – ο μεν πρώτος διενεργείται την ημέρα 0 έως 1, ο δε δεύτερος την ημέρα 4 μετά την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επιπλέον, για δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα υποχρεούνται σε χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας.

Η διάθεση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τους μαθητές/τριες και για τους εκπαιδευτικούς και μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π. γίνεται δωρεάν απευθείας από τις οικείες σχολικές μονάδες.

Ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος εκτός σχολικού πλαισίου θεωρούνται:

Οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες εκπαιδευτικοί  επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο, τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν εργαστηριακό διαγνωστικό, την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες

Για την εξαγωγή αποτελέσματος του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους μαθητές/τριες: οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών, επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος. Οι μαθητές/τριες που φοιτούν σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές  οφείλουν να φέρουν μαζί τους την εκτυπωμένη σχολική κάρτα για την περίπτωση που ζητηθεί η επίδειξή της.

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα πρόσωπα αυτά μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε ο μαθητής/τρια ή ο/η ενήλικος/η μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, εάν υφίσταται χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του εν γένει. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

ΙΑ. Εξακολουθεί η υποχρέωση χρήσης προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) για τους μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας γίνεται: α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, β) στους εξωτερικούς χώρους της σχολικής μονάδας και γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών/τριών.

Η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική κατά την διάρκεια του φαγητού και κατά την διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης. Εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αποτροπής διασποράς του κορωνοϊού, όπως η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός των χώρων, ο σχολικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού και η αποφυγή συγχρωτισμού.

ΙΒ Πραγματοποιούνται, λαμβανομένων υπόψη πάντοτε και των επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν, κάθε φορά, εκπαιδευτικές εκδρομές, διδακτικές επισκέψεις, σχολικοί περίπατοι, εκπαιδευτικές επισκέψεις με τήρηση όλων των μέτρων απόστασης και ατομικής υγιεινής.

Επιτρέπεται η διοργάνωση ενδοσχολικών εκδηλώσεων ή συναθροίσεων που συνδέονται με ευρεία προσέλευση γονέων/κηδεμόνων και λοιπών συγγενών (π.χ. εορταστικές εκδηλώσεις, εορτές αποφοίτησης), χωρίς να απαιτείται η εκ μέρους τους επίδειξη Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19.

Ο Διευθυντής του σχολείου

Μοιραστείτε το