Ρατσισμός – Ξενοφοβία
  • 0 comments

Η 21η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στην κοινωνία και την εκπαίδευση. Η Ημέρα αυτή θέλουμε να είναι μια ευκαιρία για το σχολείο μας να ενισχύσει τις δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα. Οφείλουμε όλοι, εκπαιδευτικό προσωπικό και γονείς, να διαμορφώνουμε συνθήκες που θα βοηθήσουν τους μαθητές να ανοικοδομήσουν τις αξιακές τους θέσεις και θα τους καθοδηγήσουν ατομικά και ομαδικά στην:

1. Ειρηνική συνύπαρξη των ατόμων που ζουν σε μια χώρα, στη βάση της ισονομίας και της ισότητας.

2. Αλληλοκατανόηση και αλληλεκτίμηση των ανθρώπων.

3. Αποδοχή και το σεβασμό της πολιτισμικής ετερότητας, γιατί η διαφορά είναι δικαίωμα και όχι προνόμιο.

4. Καταπολέμηση ρατσιστικών τάσεων, προκαταλήψεων και εκδηλώσεων μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας, ώστε οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες που ζουν σε μια χώρα, να μπορούν να επικοινωνούν απρόσκοπτα μεταξύ τους και να συμβάλλουν για την πρόοδο και την ευημερία της.

5. Εμπέδωση της αλληλεγγύης.

Στη χώρα μας, με βάση το Σύνταγμα, εξασφαλίζεται στον καθένα το ≪ δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη […] Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων…»

(άρθρο 5 §2 και 3 του Συντάγματος)

Κι επειδή μερικές φορές τα πολλά λόγια κουράζουν…

Μοιραστείτε το