ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
  • 0 comments

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΗ Ευρωπαϊκή Ημέρας Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στις 28 Ιανουαρίου & η «Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2016» που εορτάζεται παγκοσμίως την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, με το σύνθημα «Ανάλαβε δράση, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!» προτρέπουν όλους μας να συμμετάσχουμε για να βοηθήσουμε την προώθηση της ασφαλούς, υπεύθυνης και θετικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας για τα παιδιά και τους νέους.
Το τοπίο στην online ασφάλεια έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από μια έμφαση στη δημιουργία ενός «ασφαλέστερου» διαδικτύου για τη δημιουργία ενός «καλύτερου» διαδικτύου. Είτε είμαστε παιδιά και νέοι, γονείς και κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενους σε υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας ή πολιτικοί, όλοι έχουμε ένα ρόλο να διαδραματίσουμε.

Τα παιδιά και οι νέοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδίκτυο με το να είναι ευγενικοί και με σεβασμό προς τους άλλους όταν είναι online. Μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρνητικών συμπεριφορών με το να είναι «χρήσιμοι συμπαραστάτες»: υποστηρίζοντας άλλα άτομα όταν αντιμετωπίζουν θέματα online, παίρνουν θέση κατά του εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο, και με την αναφορά κάθε ακατάλληλου ή παράνομου περιεχόμενο που βρίσκουν. Πάνω απ ‘όλα, τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να ενθαρρύνονται να πάρουν τη στάση ως ψηφιακοί πολίτες του μέλλοντος – που συμμετέχουν σε συζητήσεις σχετικά με το μέλλον του Διαδικτύου, και κάνοντας τη φωνή τους να ακουστεί.

 

Έναν  online οδηγό ασφάλειας «eSafetyKit» (Κάνε κλικ)  δημιούργησε για τα Ελληνόπουλα ηλικίας μεταξύ 6 και 12 ετών η δράση Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Ο online οδηγός στη διαδικτυακή διεύθυνση ‘www.esafetykit.net’  έχει δημιουργηθεί σε έντεκα Ευρωπαϊκές γλώσσες ως αποτέλεσμα της γνώσης του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης για ένα Ασφαλέστερο Διαδίκτυο, Insafe, με πρωτοβουλία του European Schoolnet, συντονιστή του Δικτύου Insafe. Υλοποιήθηκε στην Ελληνική γλώσσα από τη δράση Saferinternet.gr με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και τη χορηγική στήριξη της Cosmote.
Ο ιστοχώρος αναδεικνύει τέσσερα βασικά θέματα:

  • Ασφάλεια
  • Επικοινωνία
  • Ηλεκτρονική παρενόχληση
  • Διασκέδαση και κατέβασμα αρχείων

Στην online πλατφόρμα τα παιδιά, αλλά και οι γονείς τους θα βρουν συμβουλές, χρυσούς κανόνες, κουίζ, παζλ και παιχνίδια για τα θέματα αυτά, μαθαίνοντας έτσι με διασκεδαστικό τρόπο. Επίσης, ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς για τη δημιουργία δραστηριοτήτων μέσα στην τάξη προς παιδιά αυτών των ηλικιών.
Από την online πλατφόρμα, οι επισκέπτες μπορούν επίσης να «κατεβάσουν» τον ειδικό PDF Οδηγό Ασφάλειας.

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΣΑΣ ΖΩΗΣ

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑ …ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ.

Μοιραστείτε το