Χαρταετοί
  • 0 comments

Το να φτιάξω ένα χαρταετό είναι μια διαδικασία που σε μας τους μεγαλύτερους ξυπνά παιδικές αναμνήσεις από περασμένες εποχές, τους μαθητές μας όμως τους γεμίζει με άγχος. Δε χρειάζεται να είναι τέλειος παιδιά. Θα είναι όμως ο δικός σας. Μια προσπάθεια θα σας πείσει… Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες, ζητήστε τη βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου, αγοράστε τα απαραίτητα υλικά και ξεκινήστε. Άλλωστε εκείνο που μετρά στο τέλος είναι η διαδικασία και οι όμορφες οικογενειακές ή φιλικές αναμνήσεις.

Καλά κούλουμα σε όλους!

Τι θα χρειαστούμε:

  1. 3 ελαφριά πηχάκια ξύλου ή καλάμι
  2. χαρτί  διαφόρων χρωμάτων
  3. σπάγκο και λεπτό σύρμα
  4. κολλητική ταινία
  5. εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά για την ουρά

Κατασκευή (κατασκευή κανονικού εξαγώνου)xartaetos1

  • Αρχίζουμε με τα πηχάκια και στα άκρα τους κάνουμε δύο μικρές εγκοπές.
  • Δένουμε τα τρία πηχάκια από την μέση πολύ γερά και στο τελείωμα αφήνουμε
  • Αρκετό σκοινί να κρέμεται (περίπου ένα μέτρο). (Εικόνα 1)
  • Στην άκρη σε κάθε πηχάκι δένουμε το σύρμα και το περνάμε γύρω από τον αετό, δεν ξεχνούμε να  κάνουμε μία στροφή  γύρω από κάθε εγκοπή στα πηχάκια ώστε να σταθεροποιηθεί. Σημαντικό!
  • Είναι οι   αποστάσεις από τα πηχάκια ίσες;…………………………………………………………………….
  • Επόμενο βήμα είναι να ακουμπήσουμε τον αετό πάνω στο χαρτί που έχουμε ετοιμάσει και να κόψουμε έχοντας φροντίσει νxartaetos2α υπάρχει κι ένα περιθώριο γύρω στα 5 εκατοστά.
  • Γυρίζουμε τα περιθώρια του χαρτιού και τα κολλάμε προς τα μέσα με την ταινία. σε δύο άκρα  στερεώνουμε τον σπάγκο για να δέσουμε πάνω του την ουρά και προσέχουμε ώστε αβ = αγ = γδ = βδ
  • Η ουρά πρέπει να είναι κατά ¾ μεγαλύτερη από το μήκος του αετού μας ώστε να έχει σταθερότητα όταν πετάει

    Υπολογίζουμε:………………………………………………………………………………….. 

    xartaetos3Φτιάχνουμε και την ουρά από τις εφημερίδες ή τα χαρτιά  κόβοντας λωρίδες 20 εκατοστών και  τα δένουμε στον σπάγκο ανά 15-20 εκατοστά στα αντίθετα άκρα από αυτά που δέσαμε την ουρά δένουμε τα ζύγια που είναι 2 σπάγκοι δεμένοι στις πλευρές ε και ζ και ενωμένοι με τον σπάγκο που αφήσαμε στην μέση να κρέμεται με προσοχή ώστε να σχηματίζει ισοσκελές τρίγωνο.

    Εδώ θέλει προσοχή γιατί αλλιώς δεν πετάει.

    Τέλος ζωγραφίζουμε και χρωματίζουμε !!!!!!

 

Μοιραστείτε το